Бадем

 • Старт

  Старт

  Ядката е голяма, дебела, тясно елипсовидна, светлокафява на цвят, с приятен вкус. Дървото е със слаба сила на растеж, което прави сорта подходящ за създаването на промишлени насаждения. Цъфти късно 15-20 април, което е известна гаранция срещу измръзвания. Друго ценно качество на сорта е добра устойчивост на зимни студове и високата му сухоустойчивост.

 • Аспарух

  Аспарух

  Плодовете на този сорт бадеми узряват обикновено в периода 10-20 септември. Те са средно едри, със заострено-ланцетовидна форма. Черупката е хартиено мека, белезникаво кафява. Рандеманът достига 65%. Двойните ядки са около 50%. Ядката е почти гладка, със светла кожица. Плодовете се брулят добре. Добри опрашители са сортовете: Нонпарел и Юбилей.

 • Никитски

  Никитски

  Плодовете узряват обикновено в периода 15-25 септември. Те са едри до много едри, удължено овално-ланцетовидни с остър връх. Черупката е мека почти бяла. Рандеманът е около 50%. Ядката е пълна, едра със светла, гладка кожица и много вкусна. Плодовете се брулят отлично. Добри опрашители са сортовете: Нонпарел и Ароматичен.

 • IПриморски

  Приморски

  Плодовете узряват обикновено в периода 25 септември – 15 октомври. Те са средно едри до едри и овално-ланцетовидни. Черупката е мека и кафява на цвят. Рандеманът е около 55%. Ядката е пълна, с тъмна, слабо грапава кожица. Плодовете се брулят добре.

 • Ароматичен

  Ароматичен

  Плодовете узряват обикновено в периода 5-15 септември. Те са едри, широко сърцевидно-ланцетовидни. Черупката е хартиено мека, често разпукната по коремния ръб. Рандеманът на този сорт бадеми е около 55%. Ядката е пълна, с гладка и светла кожица. Плодовете се брулят добре. Добър опрашител е сорт Поморие.

 • Нонпарел

  Нонпарел

  Плодовете на този сорт бадем узряват обикновено в периода 1-10 септемви. Те са средно едри и асиметрично ланцетовидни. Черупката е светла и хартиено мека. Рандеманът е 60-63%. Ядката е пълна, с гладка и светла кожица. Плодовете се брулят отлично. Добър опрашител е сорт Ароматичен.