Десертни лозя

 • Троя

  Троя

  Троя е червен безсеменен сорт грозде, който узрява в третото деседневие на м. юли. Гроздовете са големи 400 г, крилати, рехави. Зърната на фгроздовете са много големи, 6,5 – 7,5 г., овални, тъмночервени, оцветени. Месото е сочно, с хармоничен вкус и превъзходни вкусови качества. Добивът на грозде е 1,5-1,8 тона/дка. Гроздето съдържа 15% захари и 5,5 г/л киселини. Има много добра транспортабилност и отличен външен вид и вкусови качества.

 • Русалка

  Русалка

  Русалка е бял безсеменен десертен сорт грозде. Узрява през първото десетдневие на август. Лозите са средно растящи, с много добра родовитост и добивност. Сортът не е устойчив на болести, неприятели и ниски зимни температури. При повишена почвена и въздушна влажност по време на узряване гроздето се напуква, затова по-подходящи са леките и богати с хранителни вещества почви. Гроздове са средни до големи, конични до пирамидални, полусвити до сбити. Зърната са средно големи, овалнояйцевидни. Кожицата е тънка, крехка, жълто-зелена, при узряване порозовява.

 • Супер ран болгар

  Супер ран болгар

  Супер ран болгар е бял десертен сорт грозде Сортът узрява в първите дни на VІІІ. Гроздът е средно голям до голям, коничен, полусбит, коничен или крилат с едно крило. Зърното е едро до много едро, продълговато покрито с тънка, жилава, жълто-зелена до кехлибарена кожица. Сортът е склонен към изресяване и милерандаж. Гроздето съдържа средно около 15-16% захари при съдържание на тутруеми киселини 5-6 г/л. Лозите са чувствителни на оидиум, мана и ниски зимни температури. Гроздето е практически устойчиво на сиво гниене.

 • Афродита

  Афродита

  фродита е сорт грозде от типа на безсеменните. Започва да зрее около 10 август и към 15 е напълно готово. Гроздовете са едри – около килограм – рехави. Зърната са едри леко сърцевидни – 7,5 г., овални с кехлибарено – жълт цвят. Крехка ципа, леко хрупкаво, топящо. Много сладко. Студоустойчивост – нормална за десертните лози. Не се забелязва милерандаж. Добивът на грозде е около 2 тона/дка. Гроздето съдържа 16% захари и 6 г/л киселина. Отличава се с много добър отличен търговски вид и вкусови качества и издържа на транспорт.

 • Султанина

  Султанина

  Султанина е бял безсеменен десертен сорт грозде. Зрее през втората половина на септември. Сортът не е устойчив на мана и оидиум. Гроздето е сравнително устойчиво на сиво гниене. Лозите са чувствителни към ниски температури и засушаване. Проявяват склонност към изресяване. Гроздове средни, цилиндрично-конични, крилати, със средна плътност и маса около 180-230 гр. Зърната са малки, овални, жълто-зелени или янтарно-жълти. Кожицата е тънка, прозрачна. Консистенцията е месеста, с приятен вкус. Типично десертен сорт.

 • Кардинал

  Кардинал

  Кардинал е червен десертен сорт грозде Узрява през първата половина на август . Гроздовете са средно големи до големи, най-често рехави, разклонени. Зърната на гроздето от сорт Кардинал са едри, с овална форма и слабо изразени надлъжни ребра. Кожицата е тъмновиолетова, средно дебела, крехка. Месото е хрупкаво, приятно на вкус, със слаб мискетов аромат (при добро узряване). Зърната са неизравнени по големина. При малоценните вариации и вирусно болните лози често се наблюдава неравномерно оцветяване на кожицата на зърната, склонност към силно изресяване и милерандаж.

 • Палиери

  Палиери

  Палиери е червен десертен сорт грозде Гроздето узрява през втората половина на септември. Характеризира се със средно голям до голям грозд, коничен, с едно крило, полусбит до рехав. Зърното на този сорт грозде е много голямо, овално до продълговато, със сочна консистенция и хармоничен и леко тръпчив неутрален вкус. Кожицата е дебела, жилава, тъмносиня, покрита с обилен восъчен налеп. Сортът не е склонен към изресяване и милерандаж, напада се от обикновена и брашнеста мана, но е практически устойчив на сиво гниене.

 • Дунав

  Дунав

  Дунав е червен десертен сорт грозде Гроздето узрява към 20-30 VІІІ. Гроздът е средно голям, коничен, рехав. Зърното е много едро, продълговато с крехка, виненочервена до тъмносиня кожица. Консистенцията на зърното е хрупкава, месеста с приятен възкисел вкус. В технологична зрялост захарното съдържание е 16,6 %, а титруемите киселини 5 г/л. Лозите се отличават със висока родовитост и добивност (добива от лоза е около 4,480 кг, а от декар- 1344 кг). Гроздето е устойчиво при транспортиране.

 • Велика

  Велика

  Велика е червен десертен сорт грозде Гроздовете на сорт Велика са големи, конични, рехави. Зърната са много едри, дълги, слабо стеснени към върха. Кожицата е тъмночервено-виолетова. Сокът е безцветен. Значителна част от нормално развитите зърна на сорт грозде Велика са безсеменни. Консистенцията е хрупкава, а вкусът – неутрален, хармоничен. Гроздът на сорт Велика не се рони и е устойчив на траспортиране.Сортът грозде Велика е много силно растящ. Чувствителен е към ниски зимни температури и болести.

 • Мискет хамбурски

  Мискет хамбурски

  Мискет хамбургски е червен десертен сорт грозде Гроздето узрява около първата половина на ІХ. Лозите се отличават със среден растеж. Грозда е средно голям, разклонен, често силно рехав. Зърното е средно едро до едро, овално с тъмносиня, жилава и восъчен налеп кожица. Консистенцията е месеста със силен мискетов аромат. Сортът е склонен към изресяване (против изресяване се препоръчва прищипване на леторастите непосредствено преди цъфтеж. Захарното съдържание в консумативна зрялост достига около 16 %-17 %, а съдържанието на титруеми киселини е между 5-6 г/л.

 • Алфонс лавале

  Алфонс лавале

  Алфонс лавале е червен десертен сорт грозде Узрява едновременно с Болгар. Дава средно големи до големи, крилати и полусбити гроздове. Зърната му са едри, овални. Ципата е здрава, тъмно-синя и с много восъчен налеп. Месото е хрупкаво, с приятен хармоничен вкус. Гроздовете са с хубава външност и издръжливи на транспортиране и съхраняване. Има много добра родовитост, но проявява склонност към милерандаж. Родовитостта му е добра. Реже се на една плодна пръчка на 12-14 очи.

 • Бляк пърл

  Бляк пърл

  Бляк Пърл е червен десертен сорт грозде.Къснозреещ – 1.X-10.X. – узрява около средата на месец октомври. Гроздът е голям, а зърната са продълговати, големи. Кожицата е дебела. Месеста консистенция. Издържа на дълъг транспорт и съхранение.

 • Плевен

  Плевен

  Плевен е десертен сорт бяло грозде. Сортът се отнася към групата на много ранните сортове . Подходящ е за асмовидно отглеждане. Лозите имат ниска устойчивост на ниски зимни температури и слаба възстановителна способност. Растенията не са устойчиви на мана и оидиум. При формировка стъблен Гюйо, добивът от лоза е 3 кг, а от декар – 700-800кг. Гроздето е устойчиво на транспортиране.

 • Наслада

  Наслада

  Гроздът на Наслада е средно голям, коничен, рехав. Средната маса на един грозд е 260г. Средната маса на едно зърно е около 4г. Зърното е средно едро, почти сферично. Кожицата е тънка, крехка, зеленикавожълта до кехлибареножълта. Консистенцията на зърното е месеста и сочна. Вкусът е хармоничен, със слаб мискетов аромат.Сортът Наслада е среднозреещ-гроздето му узрява втората половина на септември. Лозите са силнорастящи, с много добра родовитост при стъблени формировки и смесена резитба.

 • Бяла перла

  Бяла перла

  Бяла перла е бял ранен десертен сорт грозде. Зрее през втората половина на юли. Гроздето има приятен и свеж вкус със силен мискетов аромат. Гроздовете и зърната са средно едри. Зърното е валчесто, обагрено жълтеникаво, месесто и неиздържащо на дълъг транспорт и съхраняване. Вирее при всички почви и изложения. Много добри резултати дава на леки, но богати почви с южно изложение.

 • Италия

  Италия

  Италия е бял десертен сорт грозде. Средно- до къснозреещ сорт – гроздето узрява през втората половина на септември . Чувствителен е към болести и неприятели, като на сиво гниене е сравнително устойчив. По родовитест и добивност сортът отстъпва на сорта Болгар. Гроздето е транспортабилно подходящо за съхраняване и износ.

 • Брестовица

  Брестовица

  Брестовица е бял десертен сорт грозде Гроздът е средно голям, полусбит до сбит, коничен, често крилат с едно крило. Средната маса на грозда е 320 g. Зърното е много едро , с продълговато-цилиндрична форма, към върха заоблено, месесто-сочно, с приятен и хармоничен вкус, с лек мискетов тон. Кожицата е дебела, еластична, жълто-зелена до кехлибарено-жълта, с дебел восъчен налеп. Средната маса на зърното е 7,6 g. Отделни зърна достигат и до 15 g. Брестовица е ранозреещ бял десертен сорт. Гроздето му узрява през втората половина на август.

 • Болгар

  Болгар

  Болгар е бял десертен сорт грозде .Болгар се използва главно за прясна консумация. Отличава се с големи до много големи конични, крилати, полусбити до рехави гроздове. Зърната на този сорт грозде са много големи, продълговатоцилиндрични, понякога яйцевидни, хрупкави, с хармоничен вкус. Кожицата е дебела, здрава, но не е жилава, кехлибареножълта, понякога с ръждиви петна по огряваната от слънцето страна. Боледуват от гъбични болести, неприятели и не са устойчиви на ниски зимни температури.

 • Армира

  Армира

  Армира е бял десертен сорт грозд Узрява в края на юли или началото на август.Гроздът е голям, крилат и рехав, със средно тегло 350 г. Зърното е едро, овално, хрупкаво. Добивът от декар е 1300 -1500 кг. Вирее на височина до 700 м. Подходящ е за асмовидно отглеждане. Гроздето е сладко и съдържанието на захари достига до 15.7 % и обща киселинност 6.0 г/л. Гроздето издържа на дълъг транспорт и съхраняемост. Лозите са силно растящи. Може да се отглежда при различна надморска височина.

 • Блек меджик

  Блек меджик

  Време на зреене 10-15.VIII. Блек Маджик е червен десертен сорт грозде с повишена устойчивост към болести. Едри чепки – масата на отделни гроздове може да достигне и 1,5 кг. Добивът от декар е висок 2 – 2,5 тона на декар. Издържлив е на ниски зимни температури – до -22 °С. Големина на чепката 400 – 600 гр Големина зърното 6 – 8 гр.