Лешник

Лешниковите плодове имат високи хранителни, лечебни и вкусови качества. Ядките са богати на мазнини (до 70-80%) и белтъчини. Съдържат някои незаменими аминокиселини. По калорична стойност лешниковите плодове превъзхождат плодовете на ореха и бадема, гроздето и смокинята. Използват се в сурово състояние, печени и в сладкарската промишленост.

Ран Трапезундски - Срок на зреене 10-15 август. Плодовете са дребни до средно едри, събрани в кичури от 3 до 9 бр., яйцевидно закръглени с остър връх. Черупката е тъмно-кафява, тънка и лесночуплива. Рандеманът на сорта е 59 % (много висок), а масленото съдържание – над 66 %.

Тонда Джентиле - Срок на зреене 15-20 август. Плодовете са средно едри, плоско закръглени със светло-кестенява черупка, тънка, но трудночуплива. Ядката е плътна и добре изпълва черупковата кухина с отлични вкусови качества. Рандеманът е от 53 до 58% при съдържание на мазнини 72 %.

Бадемовиден - Срок на зреене 10-15 август. Плодовете са средно едри в кичури от 3 до 7 броя, с почти цилиндрична, продълговата форма и заострен връх. Черупката е тъмнокафява, тънка, много лесно чуплива. Ядката е голяма, продълговата с добри вкусови качества. Рандеманът е 54 %, с 60% съдържание на мазнини. Сортът се характеризира с редовно и много добро плододаване.

Римски - Срок на зреене 20-30 август. Плодовете са много едри, плоско закръглени, като ширината им е по-голяма от дължината, а върхът е слаборазвит. Черупката е дебела и трудно чуплива, светлокафява с тъмни надлъжни ивици. Рандеманът на сорта е около 40-47%, а маслеността е 64%. Сортът е с много добри вкусови качества.


<<< Обратно към страница ПРОДУКТИ <<<