Орехи

 • Image

  Чандлър

  Опрашва се от сортовете Франкет и Фернет. Средна големина на короната като се разлиства късно и клоните са полувертикални. Устойчив на ниски температури. Узрява в средата на септември. Родовитост 90 %. Подходящ за засаждане 8 на 8 метра. Не се влияе от бактериални болести.

 • Image

  Франкет

  Дърветата от този сорт орехи се развиват късно. Много переспективен сорт, с много добра производителност и постоянна и ефективна производителност. Устойчив сорт на късните слани през пролетта и зимните ниски температури. Влизат в плододаване 6-7 години след засаждането. Плодовете узряват около 15-20 септември. Не е чувствителен сорт към бактериозни болести. Опрашители за този сорт са чандлър, педро и др.

 • Image

  Фернор

  Устойчив на зимни студове. Опрашител за сорта е Фернет. Продълговата и леко чепата форма на плода, с мека черупка. Ядката е със светъл до бяло жълт цвят. С едрина на плода до 12 гр. и 49% рандеман. Узрява в средата на септември. Слабо чувствителен на бактериоза.

 • Image

  Шейнов

  Сортът орех Шейново узрява около 15-20 септември. Силно растящи дървета, които са устойчиви на зимните ниски температури и късните пролетни слани. Добра родовитост, постоянна производителност. Разлистват се късно. Рано всъпват в плододаване. Този сорт не е чувствителен към бактериоза, но е слабо чувствителен на антракноза. Опрашител е Дряновси сорт орехи.

 • Image

  Дряновски

  Орехите сорт Дряновски узряват около 20-25 септември. Силно растящо дърво с широко-разлата, рехава корона. Рано всъпва в плододаване, след 3-4 година от засаждането. Много добра родовитост. Постоянна и ефективна производителност. Опрашители за този сорт са Шейново, Сливенски.

 • Image

  Лара

  Плододава на петата година от засаждане. Като добивът достига до 100 кг. от декар, а след осма девета година до 500 кг. на декар. Опрашител на сорта е Франкет. Плодовете са с тегло до 13 гр. и рандеман 45% - 51%. Много подходящ за интензивни градини.