Винени лозя

 • Памид

  Памид

  Памид е средно зреещ винен сорт. Гроздето му узрява през първата половина на септември. Гроздът е средно голям, цилиндрично коничен. Зърното е малко, овално, сочно, с крехка кожица оцветена от тъмночервена до розово. В консумативна зрялост гроздето натрупва около 18-24% захари и съдържание на титруеми киселини- 4-5 г/л. Сортът има средна устойчивост на ниски зимни температури и сравнителна сухоустойчивост. Гроздето е достатъчно издръжливо на сиво гниене.

 • Мавруд

  Мавруд

  Мавруд е червен винен сорт. От Мавруд се произвеждат висококачествени тъмночервени вина, които при отлежаване придобиват неповторим хармоничен вкус. Средното тегло на грозда на Мавруд е 300 – 400 грама, което води до високи добиви от клон до 2 тона от декар. Гроздето му узрява добре в началото на октомври. Захарността на плода е около 17-22%, а киселинността – 6,5-10 г/л.

 • Сторгозия

  Сторгозия

  Сторгозия е къснозреещ червен винен сорт. Гроздето узрява през първата половина на октомври. Лозите са със силен растеж, с редовна висока родовитост и добив. Не е склонен към изресяване и милерандаж. Практически е устойчив на мана, оидиум и сиво гниене. Лозите имат повишена устойчивост на ниски зимни температури и висока възстановителна способност, поради което сортът може да се отглежда при различни стъблени формировки.

 • Димят

  Димят

  Узрява през първата половина на Х . Гроздът е средно голям, до голям, полусбит до рехав. Зърното е средно едро, сочно, сладко, покрито с жълто-зелена, средно дебела, жилава, здрава кожица Грозда е среден, коничен, понякога с крила, полусбит. Дръжката е средно дълга, дебела, вдървесинена в основата, крехка. Зърно — едро, овално, зеленикжо-жълто. Ципата е тънка крехка. Месото е сочно, вкусно, свежо, със слаб ванилов привкус. Има силен растеж, висока родовитост и висок добив. Страда от засушаване.

 • Пино ноар

  Пино ноар

  Гроздето е устойчиво на сиво гниене и сравнително устойчиво на ниски зимни температури. Специфичното за този сорт е, че той рядко се съчетава с други сортове. Младите вина от този сорт се описват като вина с наситен рубинен цвят, невероятен финес и с аромат съставен от много характерните нюанси на череша, черница и малина, а понякога и дим. При отлежаване в контакт с дъбова дървесина развиват богат, комплексен аромат. У нас този сорт натрупва значително количество захари – от 21 до 27 %, при достатъчно висока киселинност – 6,24-10,49 г/куб. дм.

 • Русенски мисект

  Русенски мисект

  Гроздето узрява в края на юли и началото на август. Лозите са среднорастящи, с добра устойчивост на ниски зимни температури и сиво гниене. Лозите проявяват добра възстановителна способност след силни зимни повреди. Сортът е подходящ за отглеждане във всички лозарски райони и полупланински места с надморска височина до 700-800 м. Средният добив от една лоза при стъблено отглеждане е 4-5 кг, а от декар – до 1500 кг.

 • Мерло

  Мерло

  Гроздето узрява около средата на септември – около 10-15 дни по-рано от каберне совиньон. По-чувствителен е на ниски зимни температури от каберне совиньон. Мерло натрупва достатъчно захари – 22-26 % и титруема киселинност около 6г/куб. дм, която е по-ниска в сравнение с тази на Каберне Совиньон. Вината съзряват по-бързо в сравнение с произведените от каберне совиньон и като млади са по-хармонични поради по-ниската киселинност и наличието на по-меки танини. Ароматът на младите вина се описва като доминиран от нюанси напомнящи зряла череша и синя слива.

 • Траминер

  Траминер

  Гроздето узрява в началото и средата на септември. Има среден растеж, висока родовитост и дава среден добив. Средният добив от декар е около 700 – 800 кг. Устойчив на ниски зимни температури, но е чувствителен на суша. За него са подходящи сравнително по-богати, хумусно-карбонатни, достатъчно влагозапасени почви в по-хладните, проветриви хълмисти терени. Сортът не е устойчив на гъбни болести, напада се от пероноспора и оидиум и при дъждовна есен гроздето загнива. Гроздът е малък до много малък (100 гр.), коничен, понякога крилат, сбит.

 • Каберне совиньон

  Каберне совиньон

  Каберне совиньон е средно зреещ винен сорт. Гроздето му узрява през първата половина на септември. Грозда е малък, цилиндрично-коничен, полусбит. Дръжката е средно дълга, средно дебела, вдървесинена в основата, жилава. Зърно е дребно, сферично, синьочерно, с изобилен налеп. Ципата е дебела, жилава. Месото е сочно с хармоничен вкус. Дръжчицата е къса, дебела, с голямо плоско ложе и с къса четчица. Има силен растеж, висока родовитост и среден добив. Развива се добре по хълмове, на леки песъчливи и хумусно-карбонатни почви.

 • Аликант буше

  Аликант буше

  Аликант буше е червен винен сорт грозде Разпространен е във Южна Франция. Гроздът е къс, широк, крилат. Зърното е средно едро, валчесто, обагрено синьочерно, с изобилен налеп. Ципата е дебела, жилава. Зърното е месесто. Месото е сочно, с посредствен тръпчив вкус и силно оцветен сок. Сокът е червен. Узрява през втората половина на септември. Има силен растеж и висок добив. Не е взискателен към почвата, но предпочита свежи и богати почви. За него подхождат наклонените места.

 • Сира

  Сира

  Сира е червен винен сорт грозде. Гроздето узрява около средата на август. Лозите имат среден растеж и не дават високи добиви. Предпочита по-бедни, каменисти почви с добър дренаж. Устойчив на гъбични заболявания и на повечето заболявания по лозите. Гроздът е малък до среден, цилиндрично-коничен, леко крилат, средно плътен. Зърната са средни по големина, леко овални, черни. От Сира се правят висококачествени червени сортови вина, както и купажни вина и розета. Младите вина имат характерни тонове на виолетки, екзотични цветя, пушек, розмарин, мащерка, малина, боровинка и касис.

 • Тамянка

  Тамянка

  Узрява през първата половина на септември. След узряване гроздето стафидира. Развива се добре на леки хумусно-карбонатни, песъчливо-глинести или чакълести почви на хълмисти проветриви терени с добро слънчево греене. Лозите имат среден растеж, добра родовитост и среден добив. Сортът се напада от сиво гниене и особено силно от лозовия акар. Слабо устойчив е на ниски зимни температури. Средният добив от декар е около 800 – 1000 кг.Гроздът е средно голям, цилиндричен до цилиндрично-коничен, полусбит до сбит.

 • Мускат отонел

  Мускат отонел

  роздето му узрява около средата на ІХ. Гроздът е малък, цилиндричен с къса дръжка. Зърното е дребно, зеленикаво жълто, сочно, сладко с приятен силен мискетов аромат. В консумативна зрялост захарното съдържание на гроздето е 24%, при съдържание на титруемите киселини – 5,1-8 г/л. Растенията притежават сравнително добра устойчивост на ниски зимни температури. Лозите са умерено растящи с добра родовитост (добивът варира от 800 до 1200 кг от декар).

 • Юниблан

  Юниблан

  Гроздето му узрява в края на ІХ- началото на октомври . Гроздът е средно голям до голям, крилат. Зърното е малко, почти сферично, покрито със средно дебела, жилава, жълто-зелена с восъчен налеп кожица. Изресяване и милерандаж при този сорт не се наблюдават. В консумативна зрялост гроздето натрупва около 18-21% захари и съдържание на титруеми киселини- 7-9,5 г/л. Гроздето има добра захарност, която достига 24-25% и висока киселинност. Вината от него са с фин вкус и бързо развиват букет, но не подлежат на развитие при стареене.

 • Поморийски бисер

  Поморийски бисер

  Поморийският бисер узрява през втората половина на септември, най-често между 15 и 20-ти. Средна големина на един грозд е около 180 г, с конична и цилиндрично-конична форма, средна плътност на грозда. Зърното е съ средно тегло 2.4 г, овално, жълто-зелено, със загар откъм нагряваната от слънцето страна. На вкус Поморийски бисер е сочен и ароматен. Поморийски бисер е с повишена устойчивост към гъбични болести.

 • Кайлъшки мискет

  Кайлъшки мискет

  Кайлъшки мискет е бял винен сорт лози. Гроздът е средно голям, цилиндрично-коничен, често разклонен, рехав, със средно дълга, тънка и здрава дръжка, вдървесинена в основата. Зърната са средно едри, овални, жълто-зелени до златистожълти, със сочна консистенция, с хармоничен и със силен мискетов вкус. Дръжчицата е средно дълга, средно дебела, с малко конусовидно ложе. Представлява къснозреещ винен сорт, който достига технологична зрелост на гроздето настъпва през октомври. Гроздето е подходящо за получаване на виноматериали за естествено пенливи вина и на оригинални десертни вина.

 • Вионие

  Вионие

  Вионие е бял винен сорт грозде. Гроздето узрява в края на месец септември. Гроздовете са средно големи, конусовидни, крилати и плътни. Зърната са малки, леко елипсовидни, бели, със зеленикав оттенък. Кожицата е дебела. Месото е сочно с лек вкус на мускус. Използва се самостоятелно за направата на сухо бяло вино с аромат на цветя и запомнящ се вкус, което обаче няма потенциал за стареене и е препоръчително да се пие младо.